
På TV 2 hovedkanalen leverte vi:
I TV 2 jobber vi med mye. På denne siden får du presentert noe av det vi har levert innenfor kommersiell allmennkringkasting i 2021. Ønsker du å lese hele allmennkringkasterrapporten, så er du velkommen til å laste den ned her.
Olav T. Sandnes
Når sannheten står på spill
Kreftene som tjener på å undergrave journalistikk og frie medier jobber ufortrødent videre. Krigen i Europa de siste månedene har gitt oss et ferskt bevis. Informasjonskrigen går hånd i hånd med den pågående militære krigen.
På slagmarken i Ukraina kjemper journalister også en brutal kamp for å fremme sannheten. De siste ukene har flere journalister mistet livet i forsøket på å vise resten av verden hvilke menneskelige lidelser denne krigen representerer. Informasjonskrigen føres med løgn og falske nyheter som våpen. Og sannferdige nyheter blir forsøkt skutt ned. I en tid hvor kampen om sannheten kjempes med alle midler, er rollen til en allmennkringkaster viktig.
Allmennkringkastingsoppdraget handler om å fylle en demokratisk, kulturell og sosial rolle i samfunnet. Vi skal kombinere samlende, folkelig innhold med bred og balansert nyhetsjournalistikk. Vi skal tilrettelegge for meningsmangfold og skape samfunnsdebatt, men også skape felles referanser og være en samlende kraft.
TV 2 har et ansvar for å ikke bare gi folk det de vil ha – eller det de tror de vil ha – men innhold som er viktig for den offentlige debatten. Innhold som bidrar til å forstå samfunnet vi lever i.. Allmennkringkastingsoppdraget må derfor moderniseres i tråd med folks hverdag, og være til stede der folk er. Bare slik at vi fortsatt er relevante, troverdige og viktige i en ny tid.
Krigen har minnet oss på hvorfor frie, redaktørstyrte og troverdige medier er avgjørende. Vi kan ikke ta dem for gitt. Det gir kraft til vårt oppdrag.

Vår profil er basert på prinsippene for allmennkringkasting
TV 2s profil gjennom 29 år er basert på prinsippene for allmennkringkasting. Det betyr at vi planlegger et sendeskjema som sikrer at seerne blir eksponert for innhold de normalt ikke ville oppsøkt av seg selv. I en tid hvor algoritmer styrer stadig mer av innholdskonsumet og gir deg mer av det samme, er det helt avgjørende at allmennkringkasterne fortsetter å eksponere seere og lesere for variert innhold.
Vårt mål er at alle som bruker tid på TV 2s programmer skal oppleve at de sitter igjen med noe, og ikke er likegyldige til det de har sett. Når våre historier gjør at seerne blir vekket og utfordret til å tenke i nye baner, så er det fordi vi treffer deres virkelighet. Dette er en effekt av allmennkringkasteravtalen, men også av redaksjonelle valg vi tar fordi vi ønsker å gjøre noe mer enn det som er strengt nødvendig for å hente de kommersielle inntektene.

52 % av hovedkanalens redaksjonelt ansatte har Bergen som arbeidssted.
Vi har hovedredaksjonen i Bergen, en sterk tilstedeværelse i Oslo, samt lokalkontorer i Stavanger, Trondheim, Bodø, Ålesund, Tromsø og Hamar.
Nyheter

TV 2 har en stor og omfattende nyhetsoperasjon som daglig når rundt 900 000 nordmenn på TV 2 og TV 2 Nyhetskanalen. Gjennom pandemien har nyhetsinteressen blant nordmenn økt, og tilliten til norske medier er heldigvis fremdeles høy. Som allmennkringkaster er TV 2 opptatt av å treffe bredt i befolkningen, og dekker «breaking news», driver undersøkende journalistikk, dokumentarer og aktualitet.

Stortingsvalget 2021
TV 2s valgdekning i 2021 er historisk sett TV 2 Nyhetenes største satsing, og inkluderte to partilederdebatter i Bergen og Oslo, en rekke valgprogrammer, undersøkende journalistiske prosjekter, løpende nyhetsjournalistikk, og digital innovasjon – som en nyskapende partivelger på TV2.no.
Vårt mål var å være tett på folks liv, belyse de viktigste temaene i valgkampen, og vise hva som sto på spill. Hos oss skulle publikum få hjelp til å ta valget – bli klokere, og gjennom dagsordensettende journalistikk fortalte vi hvordan valget påvirker folks hverdag.

Koronaepidemien
Også 2021 ble preget av koronaepidemien, både i Norge og verden. Et viktig journalistisk prosjekt var vår undersøkelse av menstruasjonsforstyrrelser etter koronavaksinen. Ved hjelp av et anonymt spørreskjema kartla TV 2 erfaringene til 212 kvinner, og dybdeintervjuet 30 av dem. Dette ga oss et unikt innblikk i sakskomplekset. Les mer her.

Migrantkrisen
Utover høsten og vinteren preget migrantkrisen i EU nyhetsbildet, hvor spesielt situasjonen ved grensen mellom Polen og Hviterussland var dramatisk, med flere tusen migranter som forsøkte å komme seg inn i Europa. TV 2 fulgte problematikken tett, både storpolitisk – men ikke minst ved å møte dem som rammes. Les mer her.

Skyteepisoder og voldshendelser i Oslo
Nyhetsbildet høsten 2021 var også preget av flere skyteepisoder og voldshendelser i Oslo. Det ble løsnet skudd åtte ganger på ti uker ute i det offentlige rom. Mange spurte seg hva som skjer i hovedstaden, og vi bestemte oss for å gå dypere i tematikken. Det kan du lese mer om her.

Reality check
Media har tradisjonelt vært opptatt av å gå maktpersoner etter i sømmene, og da særlig personer med formell makt. Vi har i mindre grad vært opptatt av personer med uformell makt.
TV 2 registrerte at flere straffesaker hadde profilerte realitydeltakere på tiltalebenken. Etter hvert begynte vi å stille oss flere spørsmål: Hvordan ser rullebladet til realitykjendisene ut? Er de mer kriminelle enn andre? Og legges det vekt på dette i castingen til programmene?
Disse spørsmålene ble starten på en omfattende kartlegging av et miljø som aldri før har blitt undersøkt systematisk i offentligheten.
Sport

I løpet av 2021 briljerte flere av våre sportsstjerner på den internasjonale scenen. Samtidig som nyhetsjournalistikken rundt våre internasjonale superstjerner er viktig, vender TV 2 blikket mer hjemover i vår sportsdekning. I tråd med at TV 2 skal løfte norsk innhold, skal vår journalistikk speile hverdagen i norsk idrett. I samarbeid med flere mediepartnere bygger vi det som skal bli hjemmebanen for norsk idrett. TV 2 skal fortelle unike historier og engasjere både topp- og breddeidretten når vi på en ny måte formidler glede fra haller og idrettsbaner over hele landet.
En sportsdekning som kommer tettere på folks hverdag gjør allmennkringkasteroppdraget relevant for flere.


En sportsdekning som kommer tettere på folks hverdag gjør allmennkringkasteroppdraget relevant for flere.



Et løfte for fremtiden
Gjennom 2021 har sporten publisert sterke historier. Det som skjedde i fotballklubben på Skedsmokorset er en av dem. Etter at treneren Kristian (25) døde brått, ga lagkameratene hverandre et løfte for fremtiden om et samhold som skulle sørge for at minnet om Kristian ville leve videre. Spillerne i Skedsmo bearbeidet sin sorg gjennom sin aller største lidenskap, fotball. Les mer her.

Overleveren
Noen ganger er veien kort fra sterke historier til konflikt rundt neste hjørne. Norges Skiforbunds forsøk på å kvitte seg med hoppfamiliens populære sportssjef Clas Brede Bråthen eskalerte i media bare måneder etter den dramatiske, men også samlende, historien rundt overleveren Daniel Tande som var nær ved å miste livet i monsterbakken i Planica. Det ble til saken «Overleveren».

Koss papers
Med satsing på undersøkende journalistikk er ambisjonen å avdekke forskjeller og urettferdighet. I 2021 har vi gjennom flere saker dokumentert hvordan den gamle skøytehelten Johann Olav Koss og hans stiftelse Right To Play blant annet har mottatt 28 millioner kroner fra gruveselskaper knyttet til brudd på menneskerettigheter. Les mer her.
De sportsinteresserte fikk
152 timer mer sport i 2021.
Antall timer sport
Våre programmer

I TV 2 kjemper vi hver dag om folks tid. Med stadig nye globale strømmeaktører som kommer til, har seernes tilbud aldri vært større. Derfor må vi sikre oss det beste norske innholdet – det er der TV 2 er unike. Vi skal være tett på folks liv med historier som engasjerer, innenfor et bredt spekter av innholdskategorier. Ikke alle trenger å like alt, men alle skal elske noe på TV 2. Slik blir vi viktig for folk flest.



Kompani Lauritzen
Det var mange som gledet seg til sesong 2 av Kompani Lauritzen hvor nye deltagere skulle bli testet i beinharde fysiske og psykiske øvelser, det hele med mål om å bli en bedre versjon av seg selv. De tøffe utfordringene deltagerne møter er godt balansert med historier om mestring og felleskap – og med Kristian og Dag Ottos lune humor seg imellom. Seertallene slo alle rekorder og ble TV 2s mest sette underholdningsprogram noensinne. Se mer her.

Mina og meg
TV 2 har lenge ønsket programinnhold som tar opp i seg relasjoner på tvers av generasjoner. I dokumentarserien Mina og meg fikk vi bli kjent med pappa Alexander og datteren Mina på 5 år som gjennomførte en 400 km lang ekspedisjonstur over Finnmarksvidda. Turen gikk fra Vardø til Alta og tilbakelagt med ski på beina. Programserien gir inspirasjon til å skape turmagi i vårt eget liv. Se mer her.

Norges nye megahit
Senhøsten kom TV 2 med en helt ny direktesendt lørdagsunderholdning hvor seks kjendisdeltagere skulle kjempe om å lage Norges nye megahit. Sangene som ble produsert gjennom serien nådde flere topplister og levde sitt eget liv både mellom TV-sendingene og i etterkant. Programkonseptet Norges nye megahit er utviklet fra bunnen av her i Norge og sammen med produksjonsselskapet Montreux. Se mer her.

Katastrofen Kielland
Da oljeplattformen Alexander Kielland kantrer en stormfull kveld i mars 1980 mister 123 mennesker livet i det mørke, opprørte havet. 40 år senere er de ubesvarte spørsmålene mange, og TV 2s dokumentarserie viser konsekvensene og løfter fram historier fra menneskene som betalte en høy pris for at vi i dag er en av verdens rikeste velferdsstater. Se mer her.

Petter uteligger – idretten skaper sjanser
Det er gått seks år siden Petter Nyquist levde som uteligger i Oslo, hvor han ble kjent med mennesker som av ulike årsaker hadde havnet på gata. I dette nye prosjektet har han i ett år fulgt seks mennesker som gjennom foreningen «Idretten skaper sjanser» skal forsøke å finne en vei ut av rusavhengigheten, og inn i et nytt fellesskap og en bedre hverdag. Se mer her.
Barn og unge

TV 2 tilbyr barn og unge norskprodusert innhold som er trygt, oppbyggende, lærerikt, underholdende og engasjerende. Sentralt i vårt innholdstilbud til barn har vi Oiii, et barneunivers via Nordisk Film som tilbyr både egenprodusert innhold og innkjøpte dubbede serier. De minste har behov for å se sine animasjonsfavoritter igjen og igjen, og derfor er kjente merkevarer inkludert både via Oiii, eget innkjøp og C More.
I tillegg til å tilby underholdning, ser vi viktigheten av at unge blir eksponert for relaterbare og samfunnsnyttige temaer. Men for å nå gjennom må vi snakke deres språk. I 2021 satt vi inn ekstra innsats for å skape debatt i den unge målgruppe, samt synlighet rundt utfordringer unge møter. Enten det gjelder å skille seg ut i oppveksten og i dagens samfunn, eller orientere seg rundt Valget som førstegangsvelger.



Emmas stemme
Stortingsvalget høsten 2021 var første gang influenser Emma Ellingsen kunne bruke stemmeretten sin. Som svært mange andre på Emmas alder var hun usikker på hvordan hun skulle klare å «vite nok om politikk» til å kunne velge et parti. Gjennom programmet møter Emma andre engasjerte unge mennesker, som hjelper henne med å finne ut hvem som skulle få hennes stemme. Se mer her.

Hei verden
I dokumentarfilmen «Hei verden» forteller Runa (12), Viktor (12), Dina (13) og Joachim (14) om det å være ung og skeiv. Vi følger deres opp- og nedturer i tiden etter at de velger å stå frem som skeiv, og er tett på deres personlige reise gjennom tre år. Serien skal bidra til å skape åpenhet og forståelse rundt de utfordringene mange barn og unge kjenner på ved å skille seg ut i oppvekst og i dagens samfunn. Se mer her.

TV 2 hjelper deg junior
I TV 2 hjelper deg junior tas barnas problemstillinger på alvor, men med en solid dose lek og humor. Programlederne Hjalmar Hegvik Ruud (10) og India Dee Roll Kvangarsnes (11) tester produkter, besøker fabrikker og krever svar fra ansvarlige voksne. Se mer her.
Norsk film og drama

Gjennom våre dramasatsinger ønsker vi å formidle moderne historier som er forankret i vår nære virkelighet. Historier som er betydningsfulle for det norske publikum, og som uten oss ikke ville blitt fortalt. Dette blir stadig viktigere i et globalisert strømmemarked. Våre fiksjonsserier favner bredt både tematisk og sjangermessig, og er myntet på ulike målgrupper hva gjelder alder, kjønn, interesser og sosioøkonomisk, geografisk eller kulturell tilhørighet.
TV 2 har i 2021 engasjert seere både gjennom store moderne dramaserier som Bortført, relevant ungdrama som Etter lørdag og Hjerteslag, og humordramaserier som Kjære landsmenn, Idrettsforeldre, Bislett bnb og Farfar.



Bortført
Bortført var TV 2s store dramasatsing i 2021. Denne thrilleren forener samfunnsaktualitet og storpolitikk med et personlig og nervepirrende spenningsdrama. En ung norsk jente blir kidnappet i Sinaiørkenen. Tre ulike verdener – Israel, Norge og Palestina – møtes gjennom de sentrale karakterene, slik de også gjorde under fredssamtalene i Oslo på 90-tallet. Se mer her.

Etter lørdag
Når Klara krasjlander midt på natten i sitt gamle kollektiv, skjuler hun at hun har vært utsatt for et overgrep på en Tinder-date. Vennene må kjempe for å nå inn til Klara, som prøver å være sterk alene. Etter lørdag tar for seg den viktige tematikken om seksuelt samtykke, og vi er stolte over denne tankevekkende serien som har blitt prisbelønnet internasjonalt for sin modige og relevante historiefortelling. Se mer her.

Kjære landsmenn
Kong Johan er folkekongen som har styrt Norge etter god, gammel oppskrift, og lent seg på at det må være godt nok. Men når Norges nye statsminister og riksmediene stiller spørsmålstegn ved kongehusets rolle og popularitet, er ikke «traust og beige» godt nok lenger. Hva må Johan gjøre for å beholde sitt folk? Se mer her.
Dette er en nettside fra TV 2. Har du spørsmål knyttet til siden eller til innholdet i rapporten?
Ta kontakt med kommunikasjonssjef i TV 2, Tara Salarinezhad Nilsen.
Gå direkte til deler i rapporten:
